MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI’NDA SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDEN ANLAMLI ETKİNLİK

SANKO Üniversitesi, Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda düzenlediği etkinlikte hasta öyküleriyle farkındalık yarattı.

Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda SANKO Üniversitesi’nden Anlamlı Etkinlik

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Göktürk Maralcan, “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” etkinliğinde yaptığı konuşmada, süreçte görev alan hekimler ve hastaların birlikte kat ettiği yolu değerlendirmek amacıyla bir araya geldiklerini belirtti.

Meme kanserinde 10 yıllık sürenin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Maralcan, “Tanı, tedavi ve takibi açısından 10 yıldan sonra hastalığın tekrarlama riski çok düşük. Meme kanserinde üç ana tedavi yöntemi bulunuyor: cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi,” dedi. Tedavinin hastaya göre değiştiğini belirten Prof. Dr. Maralcan, “Her hasta üç tedaviyi bir arada alacak demek değil, ancak gerektiğinde bu tedavilerin eksiksiz uygulanması şarttır. Hastalarımız ihtiyaç duyduklarında her zaman bize başvurabilir” diye konuştu.

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı / Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım ise meme kanserinin tanıdan tedaviye kadar uzun bir yolculuk olduğuna dikkat çekti. Yıldırım, “Hastalarımızla bir araya gelme amacımız, hastalığın erken tanısını sağlamak ve tedaviyle ilgili kaygıları azaltmaktır. Tedavi bir süreçtir ve yaşam boyu devam eder; bu bilinçle hastalarımızda bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Doktor Güveni ve Hasta Üzerindeki Etkisi

SANKO Üniversitesi Hastanesi Onkoloji Merkezi Sorumlu Hemşiresi İbrahim Kelleci’nin yönetiminde düzenlenen toplantıda hastalar öykülerini paylaştı.

Özel sektörde yönetici olan R.H. (46), kısa sürede teşhis konulmasının kendisi için büyük bir şans olduğunu belirtti. Tesadüfen fark ettiği kitle nedeniyle doktora başvuran R.H., patoloji sonucunda kanser tanısı almasıyla yaşadığı süreci şöyle anlattı: “Kitle kötü huyluydu; bir an durup şok yaşadım, çocuklarımı ve eşimi düşündüm. Çevremden Prof. Dr. Göktürk Maralcan hocamın ismini çok duymuştum. Tanışınca hocamın güvenini hissettim. Bize süreci detaylı anlattı, hiçbir şüphemiz kalmadı. Şimdi çok şükür iyiyim, hastalığı yendim,” dedi.

“İki Çocuğum Var, Ayakta Durmam Lazım”

Yaklaşık bir yıl önce meme kanseri tanısı alan SANKO Üniversitesi Hastanesi servis sorumlu hemşirelerinden S.K. (37), tanı öncesinde fark ettiği kitleye ilk başta önem veremediğini ifade etti. “Doktora gitmeyi sevmediğimiz için birkaç gün geçti. Kitlenin büyüdüğünü hissettiğimde başvurdum, üçüncü evreydi,” diyen S.K., süreci ailesiyle birlikte atlattığını belirtti. Dört kür kemoterapinin ardından ameliyat ve radyoterapi aldığını aktaran S.K., “Şimdi çok iyiyim. Hocalarıma teşekkür ediyorum,” dedi.

“Farkındalıklarınız ve Öncelikleriniz Değişiyor”

SANKO Üniversitesi Sosyal Kurumsal Hizmetler Müdürü B.T. (38) ise kendi yaptığı meme muayenesinde kitle tespit ederek hastaneye başvurduğunu paylaştı. Kanser tanısı almasının ardından süreçte yaşadığı duyguları anlatan B.T., “Bir çocuğum var diye çok üzülmüştüm. Yaşadığım süreç bana farkındalığın ve önceliklerin önemini öğretti. Erken tanının önemini vurgulayan etkinlikler düzenliyoruz, yaşadığım bu süreçle ne kadar önemli olduklarını anladım. Tüm destekleri için hocalarıma teşekkür ediyorum,” dedi.

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı ve Onkoloji Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Levent Elbeyli’nin de katıldığı program kapsamında, meme kanserine dikkat çekmek amacıyla bilgilendirme standı kurularak ziyaretçilere pembe kurdele takıldı.

ADIYAMAN (UHA) - RAMAZAN YAVUZ

BELEDİYELER

EKONOMİ